OPLOSSINGEN MET UV-C EN IONISATIETECHNOLOGIE
LUCHT ZUIVEREN OP ELKE SCHAAL

“Ventileren is belangrijk voor frisse lucht in scholen en kantoren”, begint Xander Wiardi, Key Accountmanager bij Kusters Technische Handelsonderneming. “Maar bacteriën en virussen maak je daarmee niet onschadelijk. Daarvoor leveren wij aanvullende oplossingen met UV-C en ionisatietechnologie, voor zowel een klaslokaal met dertig leerlingen als een volle aula.”

Kusters Technische Handelsonderneming (THO) is een familiebedrijf met een staat van dienst die teruggaat tot 1911. Begonnen als smederij en via
broeikassen, luchtverhitters en afvalverkleiningsinstallaties belandde het in de loop van de vorige eeuw in de luchtbehandeling. Vanaf 1975 kwam airconditioning in het assortiment en in de jaren negentig was Kusters THO één van de eerste leveranciers van warmtepompen.

GoGaS INTERlit

Schone lucht met een vrolijke vormgeving

Luchtreinigers
Tegenwoordig is het bedrijf partner (distributeur) van gerenommeerde producenten als Gree, ApenGroup, Templari, GoGaS en Biemmedue. Wiardi: “Sinds vorig jaar zijn we ook importeur van AAVI® luchtreinigers met gepatenteerde IonJet-technologie, een mooie aanvulling op de GoGaS UV-C luchtreinigers. De focus ligt altijd op ventilatie, niet op luchtreiniging, ook bij de Frisse Scholen-discussie. Met de machines van AAVI® en GoGaS pak je ook fijnstof, pollen, bacteriën, polio-, influenza-virussen en COVID-19 aan.” Beide systemen zijn uitvoerig getest door vooraanstaande instituten en de testrapporten tonen de werking en effectiviteit aan.

UV-C
De laatste aanwinsten voor het Kusters THO-assortiment zijn de INTERlit en INTERsens 250 luchtreinigers van GoGaS. Wiardi: “Wij hebben al heel wat stadions in Nederland voorzien van heaters van dit Duitse bedrijf. Nu zijn we begonnen met het vermarkten van hun UV-C luchtreinigers. Die recirculeren lucht langs lampen met UV-C-straling. Omdat UV-C door de ozonlaag wordt tegengehouden, komt deze gevaarlijke zonnestraling niet op aarde voor. In deze apparaten gebruiken we de straling echter op een honderd procent veilige en milieuvriendelijke manier om schadelijke deeltjes in de lucht te verwijderen.”

‘Het buitendoek kan naar eigen inzicht worden vormgegeven met reclame of vrolijke voorstellingen’

Aula, kinderdagverblijf of klaslokaal
De INTERlit is een bijna twee meter hoge verplaatsbare zuil met een doorsnede van 70 centimeter die tot 1.000 m³ per uur kan verwerken en de lucht zelf aan de onderkant aanzuigt. Wiardi: “Met maximaal 35 dB(A) aan geluid is dit een perfecte toevoeging aan een bestaande ventilatie. Het volume kan gemakkelijk een aula of een vol kinderdagverblijf reinigen. Voor klaslokalen is de INTERsens 250 ideaal. Ook dit apparaat werkt op basis van UV-C maar heeft een doorsnede van slechts 36,5 centimeter. De capaciteit kan ingesteld worden op 150, 250 of 340 m³ per uur. Dit is voldoende voor een klaslokaal, want reinigingscapaciteit is niet hetzelfde als ventilatiecapaciteit. Het aardige van beide GoGaS-machines is dat het buitendoek naar eigen inzicht kan worden vormgegeven met reclame, vrolijke voorstellingen of bijvoorbeeld een kerstomhulling.” Voor grotere ruimtes als aula’s, wachtkamers van ziekenhuizen en kinderdagverblijven is de Tuuli 600 van AAVI® een goed alternatief. Wiardi: “Deze  luchtreiniger werkt op een gepatenteerde IonJet ionisatietechniek die 99% van alle schadelijke elementen uit de lucht zuivert en kan ook echt ventileren. Het geluidsniveau is maximaal 43 dB(A). De Tuuli 600 werkt zonder filters, is standalone toepasbaar en kan ook in een bestaand ventilatiesysteem geïntegreerd worden. Drukverlies treedt vrijwel niet op. We kunnen deze machine zelfs op industriële schaal leveren tot 50.000 m³/h. Je ziet, we kunnen op elke schaal de lucht echt schoon en gezond krijgen.”

GoGaS INTERsens 250R

De INTERsens 250R

nl_NLNL