Geschiedenis

Het ijzer smeden als het heet is

1911 – 1950

De oorsprong van Kusters Technische Handelsonderneming ligt in het jaar 1911. Handerie Kusters opende destijds een ambachtelijke smederij in Venlo waar hij paarden besloeg en karrenwielen repareerde maar ook stalen ramen en deuren, siersmeedwerk en spanten voor fabrieken maakte.

In de jaren ’20 ontwikkelde Handerie het Venlo Warenhuis, een verwarmde broeikas voor de productie van agrarische gewassen onder glas. Nog altijd wordt dit type broeikas toegepast voor de teelt van groenten en snijbloemen. Ondanks de wereldwijde crisis in de jaren ’30 draaide de smederij op volle toeren. Ook Handeries jongste zoon Harrie Sr. kwam in de zaak.

De vraag naar smeedwerk en broeikassen bleef toenemen en zo ontstond in de late jaren ‘40 het plan voor een grote fabriekshal van 1.000 m². In de jaren ‘50 werd het nieuwe bedrijfspand op industrieterrein Veegtes geopend en ging Handerie met pensioen.

1951 – 1970

Tijdens de wederopbouwperiode na WO II introduceerde Kusters een nieuwe lijn bouwmaterialen zoals lieren, staalstutten, steigerblokken en verrijdbare bouwliften. Ook over de grens in Duitsland ontstond een markt voor broeikassen. In 1955 besloot Harrie Sr. om niet meer alles zelf te maken maar broeikassen in de vorm van bouwpakketten te verkopen via zijn nieuwe Duitse dochteronderneming Construkta Stahlbau GmbH. Intussen had Harrie Sr. al zo’n 50 werknemers in dienst. Hij bleef nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen voor de start van nieuwe activiteiten.

Zo ontwikkelde Harrie Sr. eind jaren ’50 de volautomatische luchtverhitter, deze verwarmde broeikassen maar ook industriehallen, garages, hangars, kerken en beursgebouwen. Met de introductie van schoolzwemmen eind jaren ’60 ontstond Eurosport BV, gespecialiseerd in (prefab) zwembaden. Eurosport BV bouwde talloze zwembaden voor allerlei gemeenten. In de jaren ’70 werd de focus weer terug gelegd op luchtverhitters en aanverwante producten. De activiteiten van zowel Construkta Stahlbau GmbH als Eurosport BV werden afgebouwd en verkocht.

1971 – 1989

In 1973 kwam de derde generatie van de familie Kusters aan het roer te staan. Gedreven door ondernemerschap en uitvindersgeest ging Kusters zich richten op afvalverkleiningsinstallaties. Deze installaties verkleinden, vernietigden en recycleden afvalstromen voor o.a. ziekenhuizen, de koffie- en tabaksindustrie, papierfabrieken, lampenfabrieken en kernenergiecentrales. En met succes, er werden honderden installaties verkocht. In 1975 werd gestart met de verkoop van airconditioning. Airconditioning bleek een goede keuze; het veraangenaamt het (werk)klimaat en verhoogt de productiviteit.

In de jaren ’80 werd een installatie ontwikkeld voor het persen van kippenmest tot brandstofbriketten en een verbrandingsinstallatie voor energieopwekking middels deze brandstofbriketten. In dezelfde periode is Kusters tevens toegetreden tot de exclusieve markt van internationale Centrale Banken. Al in 1979 leverde Kusters een tweetal verkleiningsinstallaties met briketteerpersen voor papierafval zoals misdrukken, voorlopervellen en papier met watermerk. Joh. Enschedé in Haarlem, destijds de drukker van Nederlandse postzegels en bankbiljetten, had de primeur die voor Kusters de markt voor geldvernietiging opende. In 1989 kwam de definitieve doorbraak in deze unieke markt en werd besloten om het bedrijf te splitsen. Kusters Engineering B.V. ging zich richten op de nieuwe geldvernietigingsmarkt en overige milieuactiviteiten. Kusters Technische Handelsonderneming B.V., geleid door Harrie Jr., ging zich richten op de traditionele verwarmingsactiviteiten.

1990 – Heden

Kusters Technische Handelsonderneming (THO) ging samenwerken met kwalitatief hoogstaande buitenlandse partners. Naast luchtverhitters ging Harrie Jr. ook infraroodstralers, donkerstralers, helstralers en heteluchtkanonnen verkopen. In Nederland worden maar liefst 12 voetbalstadion met Kusters THO infraroodstralers verwarmd waaronder de Johan Cruijff ArenA en het GelreDome. Ook voor kerken, fabriekshallen, stallen, bouw- en werkplaatsen, tenten en magazijnen bleken de nieuwe verwarmingsproducten uitermate geschikt.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van airconditioning stonden niet stil…. Waar Kusters THO in de jaren ’70 slechts enkele modellen op de markt bracht die alleen konden koelen, zijn sindsdien vele modellen ontwikkeld die naast koelen ook kunnen verwarmen. Als één van de eersten in Nederland investeerde Harrie Jr. in de warmtepomp, hét milieuvriendelijke alternatief voor verwarming door middel van fossiele brandstoffen. Kusters THO startte met de levering aan installateurs en dealers in de Benelux en Duitsland om haar bereik te vergroten. In 2018 kwam voor Harrie Jr. het moment om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. Zijn jongste broer Paul Kusters heeft het bedrijf in 2019 overgenomen en richt zich op het groeien van de onderneming als ook een verdere verduurzaming van de oplossingen in koelen en verwarmen.

Kusters THO is bijzonder trots op zijn medewerkers, zijn partners Gree, ApenGroup en GoGas en op zijn uitgebreide netwerk van erkende installateurs. Samen zorgen zij er dagelijks voor dat Kusters THO het hoogste doel behaalt onder het motto ‘Gezamenlijk succes begint met inspanning’.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws over koelen, verwarmen en schone lucht?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Kusters THO

Laurens Janszoon Costerstraat 4
5916 PS VENLO

T: +31 (0)77 354 03 41
E: info@kusterstho.nl

nl_NLDutch